23/2/09

ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΟΥΡΓΕΛΑ

Κάθε χρόνο τα ίδια καρακιτσαριά. Πατώντας στην πανάρχαια παράδοση του τόπου μας, τα κάθε λογής σούργελα «δημιουργούν» τη γνωστή αποκριάτικη φασαρία, βγάζοντας τον πραγματικό τους ηλίθιο εαυτό. Αφήνουν κατά μέρος την προσποιητή τους σοβαρότητα και –επιτέλους- είναι ελεύθεροι να εμφανίσουν το αληθινό τους πρόσωπο. Και γω τι φταίω ρε φελοί, .... «ντενεκέδες ξεγάνωτοι» ;
Εδώ οι Δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν τα αναγκαία για τη λειτουργία τους και βλέπουμε, σε όλη την Ελλάδα, το κάθε (κωλο)χώρι να διοργανώνει ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Πού τα βρίσκουν τα λεφτά, για να τα ξοδεύουν σε καρακιτς στολισμούς και ξενόφερτες στολές; Ένα πανηγυράκι όλη η Ελλάδα, ξεφάντωμα το λένε, και όλες οι θείτσες αφήνουν τη ... μεσημεριανή τους ενημέρωση και καταπιάνονται με μασκαρέματα, χορούς και λικνίσματα σε latin βραζιλιάνικους ρυθμούς, λες και τα ξέραν και τα χόρευαν και στα χωριά τους. Τίποτε δεν αφήσαμε ανέγγιχτο οι νεοέλληνες. Τίποτα δεν γλύτωσε από την κακογουστιά, την αμορφωσιά και την παραποίηση, ακόμα και η ελληνικές αποκριές έγιναν ...καρναβάλι.
Αλλά πάλι αναρωτιέμαι που είναι το αφύσικο; «Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι». Με αυτούς τους φελούς, που επιλέγουμε να μας κυβερνάνε, αναγκαστικά επιπλέουμε όλοι μας, όλοι στον αφρό, σαν τα ...σκατά. Βάλτε τις μάσκες ρε καρναβάλια να σας γνωρίζουμε ...

6 σχόλια:

Lalù είπε...

Kleinoun panepistimiakes sxolies logo elleipseos poron kai pistotikis eggirotitas alla lefta gia ta karnavalia kai tous stolismous panta vriskoun.
Me trellainei i Ellada...

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

etsi akrivws einai Lalu kai natan mono ya maskaremata ...

maximus είπε...

Πολύ καλά τα λές! Παρακολούθησα ένα αφιέρωμα στην ερτ 3 πρόσφατα για το ωραίο έθιμο με τους γενίτσαρος σε ένα χωριό κοντά στα Ιωάννινα. Είναι κρίμα να μην ακολουθούμε τις παραδόσεις μας και να μαϊμουδίζουμε. Μου άρεσε τόσο πολύ που αν βρω φωτογραφίες, Θα γράψω στο blog μου γι'αυτό.

Margo είπε...

Σάμπως μόνο τα καρναβάλια είναι; Η σπατάλη είναι η αρρώστια μας σε αυτά που δεν πρέπει και η τσιγκουνιά μας σε αυτά που πρέπει!
Καλημέρα

Ζησης είπε...

¨Εχεις δίκαιο για την κατάντια του αποκριάτικου καρναβαλιού.
Δεν φταίνε όμως οι "θείτσες" των μικρών τοπικών κοινωνιών.
Φταίει η εμπορευματοποίηση ενός γνήσια λαϊκού θεσμού , που έντεχνα προωθήθηκε με την προβολή του Πατρινού καρναβαλιού.
Ο κόσμος του πολιτισμού για μια ακόμη φορά έμεινε με τα χέρια σταυρομένα.

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

Ναι έτσι είναι φίλε μου. Οι θείτσες ... είναι θείτσες (με ή χωρίς εισαγωγικά) και σίγουρα δεν φταίνε αυτές.