18/9/08

“Η πολιτική ηθική και η σημασία της για μας σήμερα”

(ένα σχόλιο στο ομώνυμο θέμα της εκπομπής "ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ" του Π.Σαββίδη της ΕΤ3)
Ηθική και νομιμότητα. Με μια πρώτη -και επιφανειακή ματιά- κάποιος θα αντιληφθεί ομοιότητες και συγγένειες ως αναφορά την ετυμολογία τους. Εξετάζοντας το βέβαια μέσα από το «ομιχλώδες» πρίσμα της πολιτικής, οι δύο λέξεις αποκτούν την πραγματική τους οντότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στην καθημερινότητά μας. Αλλωστε, οι λέξεις και οι έννοιες, αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τη σημασία που τους δίνεται, με αφορμή γεγονότα, που όσο ανεπαίσθητα φαντάζουν στο πέρασμα του χρόνου, παρόλ’ αυτά συντελούν στη διαμόρφωση των εννοιών και των ... ηθών.
Τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή και τα «κατορθώματά» της στον τόπο μας έφεραν τις δύο έννοιες στο ζενίθ της ασυμβατότητας τους. Νόμιμο το ένα, νόμιμο και το’άλλο (μα καλά εσείς δεν νομοθετείτε; Είναι δυνατόν να βγείτε και παράνομοι; Ηλίθιοι είστε; (;)). Και το καλό! Είναι ότι οι φωστήρες της κρατικοεθνικής σωτηρίας μας ξαφνιάζονται και ενίστανται με την κατακραυγή του κόσμου για την καταπάτηση των νόμιμων, αλλά ανήθικων τακτικών τους.
Αλήθεια πώς θα μπορούσε να περάσει «άκραχτη» η με διάφορα λογιστικο-οικονομικο-μαφιόζικα τρικ ΝΟΜΙΜΗ φοροαποφυγή ενός υπουργού, μιας φορομπηχτικής κυβέρνησης;
Τόσο πολύ υπολογίζουν(αν) δηλαδή στην ανοχή μας;
Τελικά το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι: η πολιτική (χωρίς η ίδια να φταίει) και η εκμετάλλευσή της από την υποτυπώδη και λειψή δημοκρατίας μας με τους κατά καιρούς «εκτελεστές» της, λειτουργεί καταλυτικά στην –κατά το δοκούν- παράφραση των δύο λέξεων: της Ηθικής και της νομιμότητας.
Εκτός από τα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω στο δίπτυχο του τίτλου ακόμη μία έννοια, που επίσης δοκιμάζεται στις μέρες μας με τα λογής καμώματα των εξουσιαστών, και δεν είναι άλλη από την ... αισθητική μας.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: